Hreflang Dil Etiketi Nedir ve Ne İşe Yarar?
İçindekiler:
Hreflang dil etiketi, çok dilli sitelerde bir sayfanın diğer dildeki/bölgedeki karşılığına denk gelen sayfayı işaret etmenizi veya aynı içeriğe sahip birden fazla sayfayı çeşitli bölgelerde yaşayan veya çeşitli diller konuşan insanlara hedeflemenizi sağlayan bir HTML META kodudur. Çok dilli siteler için SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken ve sorunsuz bir şekilde ayarlanması gereken önemli bir etkendir. Farklı dillerde sunulan bir sayfanın diğer dillerdeki karşılığını Googlebot’a bildirmek ve buna göre arama sonuçlarında listelemesini sağlamak için önemli bir koddur. Yanlış ayarlandığı/kullanıldığı takdirde Google’da bölgelere veya dillere göre yanlış listelenebilirsiniz veya kopya içeriğe neden olarak SEO performansınızı olumsuz olarak etkileyebilirsiniz.
Hreflang Dil Etiketi Ne İşe Yarar?
Hreflang dil etiketi, içerik bakımından birbiriyle aynı fakat farklı dillere ve farklı bölgelere hitap eden sayfaları birbirinden ayırt etmek için kullanılan bir kod yapısıdır. Üç farklı çeşitte kullanılabilen hreflang dil etiketi, oluşturduğunuz farklı sayfalarla birden fazla dili ve bölgeyi hedeflemenizi sağlar. Aşağıda <head> alanında kullanılmaya uygun örnek bir kullanım görebilirsiniz;
<link rel=”alternate” hreflang=”tr-tr” href=”https://www.anilzengin.com.tr/SEO-nedir” /> (Türkiye’de Türkçe konuşan kullanıcıları hedeflemek)
<link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”https://www.anilzengin.com.tr/what-is-the-SEO” /> (Amerika Birleşik Devletleri’nde İngilizce konuşan kullanıcıları hedeflemek)
<link rel=”alternate” hreflang=”de-de” href=”https://www.anilzengin.com.tr/was-ist-die-SEO” /> (Almanya’da Almanca konuşan kullanıcıları hedeflemek)
Örnek vermek gerekirse içeriği Türkçe olan “SEO Nedir?” sayfasının İngilizce ve Almanca içeriğini oluşturup sayfalarını açtığınızda ve üç sayfayı da yayınladığınızda, bu sayfaların dil etiketlerini karşılıklı olarak belirtmeniz gerekecektir. Türkçe içeriğinize mutlaka İngilizce ve Almanca dil & bölge etiketi, İngilizce içeriğinize mutlaka Türkçe ve Almanca dil & bölge etiketi ve Almanca içeriğinize de mutlaka Türkçe ve İngilizce dil & bölge etiketi yerleştirmeniz şarttır. Yukarıdaki örnekte bunu görebilirsiniz.
Hreflang Dil Etiketi Dil ve Bölge Kodları
Üç farklı şekilde kullanabileceğiniz hreflang dil etiketi ile içeriğinizi istediğiniz bir dile ya da bölgeye hedefleyebilirsiniz. Örneğin; Almanya’da yaşayan ve Türkçe konuşan kullanıcıları hedeflemek için dil etiketinizi “tr-de” şeklinde kullanabilirsiniz.
- Bölgesel olarak hedeflemek: en-US, en-GB
- Dil olarak hedeflemek: en, de, tr, ar
- Farklı dil ve bölgeleri kombin edip hedeflemek: en-DE, ar-TR, en-FR
Hreflang Dil Etiketi Nasıl Kullanılır?
Sitenizde hreflang dil etiketini kullanmanın birden fazla yolu vardır. En çok tercih edilen <head> alanında HTML meta koduyla dil etiketini kullanmak olsa da aynı zamanda XML site haritasında belirtmek ve HTTP başlıklarını kullanmak da mümkündür. Gelin birlikte hreflang dil etiketi nasıl kullanılır? sorusunun yanıtı olarak üç farklı yöntemi inceleyelim;
HTML Meta Koduyla Head Alanında Hreflang Dil Etiketi Kullanmak
Dil etiketlerini sayfalarınızda kullanmak için en çok tercih edilen yöntem budur. Sitenizin HTML kodunda <head> kod öbeği içerisinde aşağıdaki gibi örnek bir HTML meta kodu kullanmanız yeterli olacaktır. Alternate kodu ile hreflang etiketini kullanabilir ve hedeflediğiniz dil/bölge seçeneğini Google’a anlatabilirsiniz;
<link rel=”alternate” hreflang=”tr-tr” href=”https://www.anilzengin.com.tr/SEO-nedir” /> (Türkiye’de Türkçe konuşan kullanıcıları hedeflemek)
<link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”https://www.anilzengin.com.tr/what-is-the-SEO” /> (Amerika Birleşik Devletleri’nde İngilizce konuşan kullanıcıları hedeflemek)
<link rel=”alternate” hreflang=”de-de” href=”https://www.anilzengin.com.tr/was-ist-die-SEO” /> (Almanya’da Almanca konuşan kullanıcıları hedeflemek)
XML Site Haritasında Hreflang Dil Etiketi Kullanmak
Sitenizde kullandığınız XML site haritası ile hreflang etiketini kullanabilirsiniz. Site haritanızda “xhtml:link” özelliği ile dil etiketini sayfalarınızda kullanabilir ve hedeflediğiniz dil/bölge seçeneğini Google’a anlatabilirsiniz;
<url>
<loc>https://www.anilzengin.com.tr/SEO-nedir</loc>
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”https://www.anilzengin.com.tr/what-is-the-SEO” /> (Amerika Birleşik Devletleri’nde İngilizce konuşan kullanıcıları hedeflemek)
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”de-de” href=”https://www.anilzengin.com.tr/was-ist-die-SEO” /> (Almanya’da Almanca konuşan kullanıcıları hedeflemek)
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”es-es” href=”https://www.anilzengin.com.tr/que-es-el-SEO” /> (İspanya’da İspanyolca konuşan kullanıcıları hedeflemek)
</url>
XML site haritanız vasıtasıyla dil etiketi kullanmanın bir avantajı vardır. O da site haritasında toplu işlem yapmanın diğer yöntemlere göre daha hızlı ve kolay hale gelmesidir. Site haritanız yoluyla toplu işlem yapmak daha kolaydır. Zira hem boyutu yüksek değildir hem de tüm işlevleri kolayca eklemeniz mümkündür.
HTTP Başlıklarını Kullanarak Hreflang Dil Etiketi Kullanmak
HTTP başlıklarını kullanarak da hreflang etiketini kullanabilir ve sitenizde uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki örnek kullanımı inceleyerek dil etiketinin HTTP başlıklarında nasıl yer edinmesi gerektiğine göz atabilirsiniz;
HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: text/html
Link: <https://www.anilzengin.com.tr/was-ist-die-SEO; rel=”alternate”;
hreflang=”de-de”
Content-Length: 5710
Hreflang Etiketinde “x-default” Ne Anlama Gelir?
Özel bir hreflang parçacığı olan “x-default” komutu, sitenize gelen bir kullanıcının herhangi bir dil ya da bölgeyle uyumlu olmaması durumunda devreye girer ve x-default olarak belirttiğiniz linke yönlenir. Aşağıda x-default parçacığının örnek kullanımını görebilirsiniz;
<link rel=”alternate” href=”https://www.anilzengin.com.tr/how-to-do-seo” hreflang=”en” />
<link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”https://www.anilzengin.com.tr/how-to-do-seo-in-united-states-of-america” />
<link rel=”alternate” hreflang=”en-gb” href=”https://www.anilzengin.com.tr/how-to-do-seo-in-united-kingdom” />
<link rel=”alternate” href=”https://www.anilzengin.com.tr/how-to-do-seo” hreflang=”x-default” />
Yukarıdaki örneğe göz atın. Diyelim ki İngilizce içerikli olan bir sayfanıza Almanca arama yaparak bir kullanıcı gelmek istedi. Bu noktada x-default parçacığı devreye girer ve hreflang dil kodunda belirttiğiniz x-default parçacığının işaret ettiği URL’e yönlenir. Yani kullanıcı yukarıdaki kodda olduğu gibi “how-to-do-SEO” sayfasına gidecektir.
Hreflang Dil Etiketi ve SEO İlişkisi
Çok dilli siteler için SEO çalışmalarında hreflang dil etiketini kullanmak oldukça önemlidir. Sitenizi Google üzerinden ziyaret eden kullanıcıları doğru dil ve doğru bölge olarak hedefleyebilmek ve insanların sitenizi ziyaret etmelerini sağlamak için hreflang dil etiketinizi iyi ve doğru şekilde kullanmanız gerekmektedir.
Hedeflediğiniz bir dile ya da bölgeye göre oluşturulmuş sayfalara sahipseniz, hreflang etiketi ile bu sayfaları hedef dillere/bölgelere göre ayırt etmelisiniz. Aksi takdirde hazırladığınız içeriklerden istediğiniz verimi alamayabilir ve sayfalarınıza giren kullanıcılara bilmediği bir dile ya da bulunmadığı bir bölgeye yönelik içerik sunabilirsiniz.
Hreflang etiketinin hatalı kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek kopya içerik sorununa dikkat etmelisiniz. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya’da İngilizce konuşan insanları hedeflemek için aynı içeriğe sahip üç farklı sayfa oluşturduğunuzu varsayalım. Eğer bu sayfalarda karşılıklı olarak hreflang dil etiketi kullanmazsanız, Google tarafından doğal olarak kopya içerik olarak algılanacaktır ve SEO performansınızı olumsuz etkileyecektir. Bu sayfalarda karşılıklı olarak kullanacağınız hreflang etiketleri ile Google’a bu üç sayfanın kopya olmadığını, farklı bölgelerdeki insanları hedeflediğini anlatabilirsiniz.
Hreflang Dil Etiketi Oluşturma Aracı
Manuel olarak sayfalarınız için hreflang etiketi koymayı bilmiyorsanız, bunun için Aleyda Solis’in oluşturduğu “Hreflang Tags Generator Tool” aracını kullanabilirsiniz. Aşağıda sizinle paylaşacağım adımlar sayesinde sitenizin <head> etiketleri arasına yerleştirebileceğiniz ve sadece dil / bölge seçimi yaparak oluşturabileceğiniz hreflang dil etiketi koduna sahip olabilirsiniz.
- İlk adım olarak https://www.aleydasolis.com/english/international-seo-tools/hreflang-tags-generator/ adresine giriş yapın.
- Sonrasında aşağıdaki alanları sitenizin ilgili URL’leri, dil ve bölge seçimleri ile doldurun.
- Son olarak “Generate The Hreflang Tags For These URLs” butonuna tıklayın.
- Karşınıza çıkan kutucukta yukarıda yaptığınız ayarlara dair oluşturulan hreflang dil etiketi HTML meta kodlarını görüntüleyebilirsiniz.
Hreflang Dil Etiketi Test Etme Aracı
Sitenize yerleştirdiğiniz hreflang etiketinin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmek için https://technicalseo.com/tools/hreflang/ adresine giriş yapın. Ardından URL alanına sayfanızın URL’ini yapıştırın ve User-agent seçeneğini Googlebot olarak seçerek TEST URL butonuna basın.
Ardından aşağıdaki kutucukta URL’ini yazdığınız sayfada geçerli olan hreflang etiketi hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Yazdığınız URL’de çalışan dil etiketinin hangi dile ve hangi bölgeye hedeflendiğini ve sorunsuz bir şekilde çalıştığını bu sayede test edebilirsiniz.
Hreflang Dil ve Ülke Kodları Listesi
Aşağıdaki iki farklı sekmedeki tablolarda, hreflang etiketinde kullanabileceğiniz ülkelerin ve dillerin kodları yer almaktadır. Bu kodları doğru bir şekilde kullandığınızda istediğiniz dile ve bölgeye yönelik hedefleme uygulayabilirsiniz.
Hreflang Dil Kodları ve Ülke Kodları Listesi İçin Tıklayınız
Dil | Dil Kodu |
Danimarkaca | da |
Almanca | de |
Yunanca | el |
İngilizce | en |
Esperanto | eo |
İspanyolca | es |
Estonyaca | et |
Baskça | eu |
Farsça | fa |
Fince | fi |
Fijice | fj |
Faroe | fo |
Fransızca | fr |
Batı Frizce | fy |
İrlandaca | ga |
Keltce | gd |
Galce | gl |
Manksça | gv |
İbranice | he |
Hintçe | hi |
Hırvatça | hr |
Haitice | ht |
Macarca | hu |
Ermenice | hy |
Endonezyaca | id |
İzlandaca | is |
İtalyanca | it |
Japonca | ja |
Cava | jv |
Gürcü | ka |
Kongoca | kg |
Korece | ko |
Kürtçe | ku |
Cornish | kw |
Kırgızca | ky |
Latince | la |
Lüksemburgca | lb |
Limburganca | li |
Lingalaca | ln |
Litvanca | lt |
Letonca | lv |
Madagaskarca | mg |
Makedonca | mk |
Moğolca | mn |
Buğdanca | mo |
Malayaca | ms |
Maltaca | mt |
Birmanyalı | my |
Norveççe | nb |
Nepalice | ne |
Flemenkçe | nl |
Norveççe | nn |
Norveççe | no |
Oksitanca | oc |
Lehçe | pl |
Portekizce | pt |
Raetoca | rm |
Romence | ro |
Rusça | ru |
Sardunyaca | sc |
Kuzey Samice | se |
Slovakça | sk |
Slovence | sl |
Somalili | so |
Arnavutça | sq |
Sırpça | sr |
İsveççe | sv |
Svahili | sw |
Türkmence | tk |
Türkçe | tr |
Tahitice | ty |
Ukraynaca | uk |
Urduca | ur |
Özbekçe | uz |
Vietnamca | vi |
Volapük | vo |
Eskenazice | yi |
Basitleştirilmiş Çince | zh-hans |
Taylandça | th |
Ülke | Ülke Kodu |
Afganistan | AF |
Aland adaları | AX |
Almanya | DE |
Amerika Birleşik Devletleri | US |
Amerika Birleşik Devletleri Küçük Dış Adaları | UM |
Amerikan Samoası | AS |
Andorra | AD |
Angora | AO |
Anguilla | AI |
Antarktika | AQ |
Antigua ve Barbuda | AG |
Arjantin | AR |
Arnavutluk | AL |
Aruba | AW |
Avustralya | AU |
Avusturya | AT |
Azerbeycan | AZ |
Aziz Pierre ve Miquelon | PM |
Bahamalar | BS |
Bahreyn | BH |
Bangladeş | BD |
Barbados | BB |
Batı Sahra | EH |
Belarus | BY |
Belçika | BE |
Belize | BZ |
Benin | BJ |
Bermuda | BM |
Birleşik Arap Emirlikleri | AE |
Birleşik Krallık | GB |
Bolivya Çok Uluslu Devlet | BO |
Bonaire, Sint Eustatius ve Saba | BQ |
Bosna Hersek | BA |
Botsvana | BW |
Bouvet Adası | BV |
Brezilya | BR |
Brunei | BN |
Bulgaristan | BG |
Burkina Faso | BF |
Burundi | BI |
Butan | BT |
Cayman Adaları | KY |
Cebelitarık | GI |
Cezayir | DZ |
Cibuti | DJ |
Cocos (Keeling) Adaları | CC |
Cook Adaları | CK |
Curacao | CW |
Çad | TD |
Çek Cumhuriyeti | CZ |
Çin | CN |
Danimarka | DK |
Dominik Cumhuriyeti | DO |
Dominika | DM |
Ekvador | EC |
Ekvator Ginesi | GQ |
El Salvador | SV |
Endonezya | ID |
Eritre | ER |
Ermenistan | AM |
Estonya | EE |
Etiyopya | ET |
Falkland Adaları (Malvinas) | FK |
Faroe Adaları | FO |
Fas | MA |
Fiji | FJ |
Fildişi Sahilleri | CI |
Filipinler | PH |
Filistin, Devlet | PS |
Finlandiya | FI |
Fransa | FR |
Fransız Guyanası | GF |
Fransız Güney Bölgeleri | TF |
Fransız Polinezyası | PF |
Gabon | GA |
Gambiya | GM |
Gana | GH |
Gine | GN |
Gine-Bissau | GW |
Gitmek | TG |
Grenada | GD |
Grönland | GL |
Guadeloupe | GP |
Guam | GU |
Guatemala | GT |
Guernsey | GG |
Guyana | GY |
Güney Afrika | ZA |
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları | GS |
Güney Sudan | SS |
Gürcistan | GE |
Haiti | HT |
Heard Adası ve McDonald Adaları | HM |
Hırvatistan | HR |
Hindistan | IN |
Hollanda | NL |
Honduras | HN |
Hong Kong | HK |
Irak | IQ |
İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi | IO |
İran İslam Cumhuriyeti | IR |
İrlanda | IE |
İspanya | ES |
İsrail | IL |
İsveç | SE |
İsviçre | CH |
İtalya | IT |
İzlanda | IS |
Jamaika | JM |
Japonya | JP |
Jersey | JE |
Kamboçya | KH |
Kamerun | CM |
Kanada | CA |
Karadağ | ME |
Katar | QA |
Kazakistan | KZ |
Kenya | KE |
Kıbrıs | CY |
Kırgızistan | KG |
Kiribati | KI |
Kolombiya | CO |
Komorlar | KM |
Kongo | CG |
Kongo Demokratik Cumhuriyeti | CD |
Kore Cumhuriyeti | KR |
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti | KP |
Kostarika | CR |
Kuveyt | KW |
Kuzey Mariana Adaları | MP |
Küba | CU |
Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti | LA |
Lesotho | LS |
Letonya | LV |
Liberya | LR |
Libya | LY |
Lihtenştayn | LI |
Litvanya | LT |
Lucia | LC |
Lübnan | LB |
Lüksemburg | LU |
Macao | MO |
Macaristan | HU |
Madagaskar | MG |
Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti | MK |
Malawi | MW |
Maldivler | MV |
Malezya | MY |
Mali | ML |
Malta | MT |
Man Adası | IM |
Marşal Adaları | MH |
Martinik | MQ |
Mauritius | MU |
Mayotte | YT |
Meksika | MX |
Mısır | EG |
Mikronezya Federal Devletleri | FM |
Moğolistan | MN |
Moldova Cumhuriyeti | MD |
Monako | MC |
Montserrat | MS |
Moritanya | MR |
Mozambik | MZ |
Myanmar | MM |
Namibya | NA |
Nauru | NR |
Nepal | NP |
Nijer | NE |
Nijerya | NG |
Nikaragua | NI |
Niue | NU |
Noel Adası | CX |
Norfolk Adası | NF |
Norveç | NO |
Orta Afrika Cumhuriyeti | CF |
Özbekistan | UZ |
Pakistan | PK |
Palau | PW |
Panama | PA |
Papua Yeni Gine | PG |
Paraguay | PY |
Peru | PE |
Pitcairn | PN |
Polonya | PL |
Portekiz | PT |
Porto Riko | PR |
Réunion | RE |
Romanya | RO |
Ruanda | RW |
Rusya Federasyonu | RU |
Saint Barthelemy | BL |
Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha | SH |
Saint Kitts and Nevis | KN |
Saint Martin (Fransız kısmı) | MF |
Saint Martin (Hollanda kısmı) | SX |
Saint Vincent ve Grenadines | VC |
Samoa | WS |
San Marino | SM |
Sao Tome ve Principe | ST |
Senegal | SN |
Seyşeller | SC |
Sırbistan | RS |
Sierra Leone | SL |
Singapur | SG |
Slovakya | SK |
Slovenya | SI |
Solomon Adaları | SB |
Somali | SO |
Sri Lanka | LK |
Sudan | SD |
Surinam | SR |
Suriye Arap Cumhuriyeti | SY |
Suudi Arabistan | SA |
Svalbard ve Jan Mayen | SJ |
Svaziland | SZ |
Şili | CL |
Tacikistan | TJ |
Tanzanya, Birleşik Cumhuriyeti | TZ |
Tayland | TH |
Tayvan, Çin’in bölgesi | TW |
Timor-Leste | TL |
Tokelau | TK |
Tonga | TO |
Trinidad ve Tobago | TT |
Tunus | TN |
Turks ve Caicos Adaları | TC |
Tuvalu | TV |
Türkiye Cumhuriyeti | TR |
Türkmenistan | TM |
Uganda | UG |
Ukrayna | UA |
Umman | OM |
Uruguay | UY |
Ürdün | JO |
Vanuatu | VU |
Vatikan | VA |
Venezuela Bolivar Cumhuriyeti | VE |
Vietnam | VN |
Virgin Adaları, ABD | VI |
Virjin Adaları, İngiliz | VG |
Wallis ve Futuna | WF |
Yemen | YE |
Yeni Kaledonya | NC |
Yeni Zelanda | NZ |
Yeşil burun | CV |
Yunanistan | GR |
Zambiya | ZM |
Zimbabve | ZW |